De magische wereld van een illusionist

De wereld van illusies en de goochelkunst: Het is een bijzondere wereld waarin het onverklaarbare mogelijk lijkt te zijn. In deze blog neem ik je mee in mijn magische wereld als illusionist vol magic, verbazing en illusies.

Hoe ziet de magische wereld er van een illusionist precies uit?

In de wereld van de goochelkunst zijn er verschillende diciplines. Zo moet je denken aan een goochelaar, mentalist en illusionist. Daarnaast bestaat er ook het close-up goochelen, toneel-goochelen en het goochelen voor kinderen. Hieronder vindt je meer informatie over de magische wereld van een illusionist.

Verschillende goochel organisaties en wedstrijden:

    1. Fédération Internationale des Sociétés Magiques

    2. FISM, Fédération Internationale des Sociétés Magiques, is een wereldwijde belangen organisatie voor de goochelkunst. Deze organisatie werkt samen met vrijwel alle goochelverenigingen en andere illusie georiënteerde organisaties wereldwijd.

    1. Nederlandse Magische Unie

    2. De NMU, Nederlandse belangen organisatie voor goochelaars in Nederland

    1. Goochelclubs

    2. Door heel Nederland komen regelmatig goochelaars samen die zich hebben aangesloten bij een goochelvereniging. Bij deze goochelverenigingen worden workshops gegeven en worden er geregeld lezingen georganiseert waarbij (internationale) vak-goochelaars een presentatie geven over een bepaalde illusie of truc.

    1. Goochel en illusie wedstrijden

    2. Ook in de goochel en illusiewereld vinden er wedstrijden plaats. Een voorbeeld hiervan is het Europees kampioenschap goochelen en het wereldkampioenschap goochelen (World Championship of Magic) Deze wedstrijden worden door een gastland in samenwerking met het FISM (Fédération Internationale des Sociétés Magiques) georganiseert.

Goochelaar of illusionist boeken?

Wat zijn de verschillen?

Veel mensen denken dat goochelaars optreden tijdens kinderfeestjes en dat illusionisten vaak optreden tijdens bedrijfsfeesten en evenementen. Dit is niet altijd helemaal waar. Hieronder leg ik je graag uit wat de verschillen, maar ook wat de overeenkomsten zijn.

Goochelaar

Dit is een persoon die zijn publiek verbaast met allerhande voorwerpen. Hierbij moet je denken aan trucs met kaarten of balletjes. Vaak denken mensen bij een goochelaar aan iemand die hun horloge of portemonee kan stelen. Deze snelle goochelaars die zeer vingervlug zijn met hun handen, kunnen uw portemonee op unieke wijze zonder dat u het door heeft op magische wijze ontvutselen. Een goochelaar kan optreden voor kinderen, maar kan ook een podium show verzorgen. Wanneer deze beroepsgoochelaar zijn kunsten op een podium vertoont voor een volwassen publiek. Dan wordt dit meestal stage magic in het jargon genoemd. Daarnaast kan een goochelaar bijvoorbeeld ook rond lopen in een restaurant om gasten aan tafel van magisch entertainment te voorzien. Deze vorm van goochelen wordt Table Magic genoemd. Een bekende goochelaar in Nederland is bijvoorbeeld ‘de man die alles kan’ Hans Kazàn. Deze goochelaar is bekend geworden om in het TV-programma “Ren je rot”, elke week een truc te presenteren.

illusionist

Vaak denken mensen dat illusionisten alleen optreden voor een volwassen publiek. Dit hoeft niet altijd zó te zijn. Wat mensen vaak niet weten is dat een illusionist ook een optreden kan verzorgen voor kinderen. Zo treed ik geregeld op voor kinderen op basisscholen. Een illusionist is eigenlijk altijd iemand die samen met assistentes en dansers optreed, dus vrijwel nooit alleen en daarnaast meestal een show podium act verzorgt. Dat zijn één van de grootste verschillen tussen een goochelaar en illusionist. Deze magician maakt daarbij gebruik van grote illusies om mensen bijvoorbeeld door te zagen of te laten verdwijnen of natuurlijk te laten verwisselen.

Tijdens een illusieshow van een illusionist worden door hem of haar vaak ook kleine podiumtrucs gepresenteerd. Dit is waardoor vaak mensen in verwarring raken tussen wat de verschillen zijn van een goochelaar en een illusionist. Waar je aan kan denken als een magician kleine trucs presenteerd zijn het verschijnen van kaarten of een ‘sneeuwstorm’ illusie.

Een illusionist kan meestal zijn illusie act aanpassen aan het thema van het evenement of bedrijfsfeest. Dit wordt ook wel illusieshow op maat genoemd. Een bekende illusionist als voorbeeld in deze tijd is Hans Klok. Internationaal gezien zijn ook David Copperfield die nog steeds dagelijk optreed in Las Vagas en illusionisten duo Siegfried & Roy bekende namen. Zij treden helaas niet meer op.

Als illusionist werk je vaak samen tijdens de illusieshows met een crew en maak ik meestal gebruik van een podium. Gelukkig heb ik een technisch team om mij heen verzameld die mij en de opdrachtgever helpt de show en/of het evenement tot in de puntjes voor te bereiden en tot een succes te maken.

Contact

Event boekingen

leendert@henkspaans.nl